Επισκεφθείτε τη νέα ΕΠΙΣΗΜΗ ιστοσελίδα (site) της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ (Π.Ο.Σ.Σ.) www.e-sarakatsanos.gr


Μυκηνών 19 Θεσσαλονίκη Τ.Κ. 546 43 Τηλ & Fax 2310 840 830

Email: info@e-sarakatsanos.gr , Ιστοσελίδα: http://www.e-sarakatsanos.gr

10 Ιουνίου 2011

Πέθανε ο φιλέλληνας ταξιδιωτικός συγγραφέας Πάτρικ Λι Φέρμορ

Ο φιλέλληνας ταξιδιωτικός συγγραφέας Πάτρικ Λι Φέρμορ, απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 96 ετών. Πολέμησε στο πλευρό της πατρίδας μας, συμμετείχε στην ανατροπή του Γερμανού  Διοικητή Στρατηγού Κράϊπε στην Κρήτη ζώντας μεταφιεσμένος ως βοσκός στα βουνά της Κρήτης για δύο χρόνια.
Μέχρι σήμερα ζούσε μόνιμα στην Ελλάδα, στην Μάνη σε ένα σπίτι που σχεδίασε και έχτισε ο ίδιος.
Στο βιβλίο του "Ρούμελη, οδοιπορικό στη Βόρεια Ελλάδα'' στο πρώτο κεφάλαιο αναφέρεται στους Σαρακατσάνους, κάνει μια καταγραφή της ζωής των Σαρακατσάνων πριν αστικοποιηθούν πλήρως.
Χαρακτηριστικό απόσπασμα από το βιβλίο του: 
".....οι Σαρακατσάνοι πάντα με γέμιζαν με δέος. Τους είχα δει χρόνια πρίν, όταν περνούσα πεζός τη Βουλγαρία πηγαίνοντας κατά την Κωνσταντινούπολη. Ένας οικισμός από καλύβες όμοιες με κυψέλες, διάσπαρτος στους χειμωνιάτικους λόφους που κατηφόριζαν κατά την Μαύρη Θάλασσα' στάνες φτιαγμένες από χαμόκλαδα σκαρφάλωναν τις πράσινες πλαγιές και χιλιάδες πυκνόμαλλα μαύρα γίδια και πρόβατα έβοσκαν στο βροχερό τοπίο, ενώ τα βαριά μπρούντζινα κουδούνια τους γέμιζαν τον αέρα με το πολυφωνικό και αρμονικό τους αλαλητό. Εδώ και εκεί σκούροι μονόλιθοι κάτω από τα κοράκια που πετούσαν γύρω, οι βοσκοί ακουμπούσαν σε κλίτσες μακριές σαν δόρατα, με τα πρόσωπά τους σχεδόν χαμένα μες στις βαθιές κουκούλες από τις χωστές τραγόμαλλες κάπες τους που έφταναν ως κάτω'...."

 Καλό ταξίδι!

Αναδημοσιεύουμε από την "Ελευθεροτυπία"

«Ο άνθρωπος της Μάνης», όπως τον αποκαλούσαν αφού επί χρόνια ζούσε στην Καρδαμύλη, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 96 χρονών. Από τα πιο γνωστά έργα του Αγγλο-Ιρλανδού συγγραφέα, ήταν η «Μάνη», η «Ρούμελη», «Τα βιολιά του Σεν Ζακ», «Μεταξύ των Δασών και των Ποταμών», «Ένας καιρός δώρων».


Ο Πάτρικ Λι Φέρμορ ταξίδεψε για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε ηλικία 19 ετών, σ’ ένα καθοριστικό για τη ζωή του ταξίδι που έκανε σ’ ολόκληρη την Ευρώπη. Έκτοτε πάντα επέστρεφε στη χώρα μας, και έγραφε γι’ αυτήν. Ο Πάτρικ Λι Φέρμορ πολέμησε στην Αλβανία, ενώ από το 1941 ως τη Μάχη της Κρήτης, έλαβε μέρος στην κρητική αντίσταση.


«Η αγάπη μου γι’ αυτήν είναι απόλυτη», έλεγε για την Ελλάδα. «Περίπου το 1936 επέστρεψα στην Αγγλία. Οι μήνες που περνούσαν μακριά από την Ελλάδα μου φαίνονταν αβάσταχτοι. Γι' αυτό και το 1941 που μπήκα στα Ιντέλιτζενς Κορπς (Σώματα Μυστικής Ασφάλειας) ζήτησα να επιστρέψω στους Έλληνες που εκείνη την περίοδο αγωνίζονταν στην Αλβανία. Έτσι κι έγινε», διηγόταν. Έζησε σε μοναστήρια του Αγίου Όρους, στη Θράκη, τη Μακεδονία, την Αθήνα και βέβαια την Πελοπόννησο. Μιλούσε άπταιστα ελληνικά.


Έπειτα από τη συντριβή κατά τη Μάχη της Κρήτης, διέφυγε μαζί με συντρόφους του στην Αλεξάνδρεια, έπειτα στο Κάιρο και στη Χάιφα της Παλαιστίνης. Με το μυαλό και την καρδιά του στην Κρήτη, επέστρεψε εκεί το 1942...


Έτσι κύλησε μια περιπετειώδης ζωή, γεμάτη Ελλάδα, τη μεγάλη αγάπη του Πάτρικ Λι Φέρμορ, που την απέδειξε με κάθε τρόπο. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου